Collactions A 13 april 2021 Verkoop, Veiling, Schilderij, Caravaggio

Van 1500 naar 100 miljoen Euro?

Wel of geen Caravaggio?

Bron: Brabants Dagblad 11 april 2021.

De ontdekking van een mogelijk nieuwe Caravaggio heeft de kunstwereld op zijn kop gezet. Het doek, dat aan een ander werd toegeschreven, zou vorige week met een startprijs van 1500 euro worden geveild, maar kan meer dan 100 miljoen waard zijn.

Het doek hing al een tijd aan de muur in de expositieruimte van het veilinghuis Ansorena. En stond sinds maart in de catalogus die iedereen kon inzien. Een schilderij van 111 bij 86 centimeter, vies en slecht onderhouden. Het zou werk zijn uit het atelier van José de Ribera (1591-1652), een Spaanse schilder die in Rome en Napels werkte. De richtprijs waarmee de veiling zou starten was 1500 euro.

Maar toen waren bij het veilinghuis al onderhandse biedingen binnengekomen van enkele miljoenen euro’s en hadden grote verzamelaars al vertegenwoordigers naar Madrid gezonden om het doek van dichtbij te bekijken. Vanuit Italië kwam een van de grootste, erkende experts van het werk van Caravaggio naar de Spaanse hoofdstad om vast te stellen dat deze Christus met doornenkroon niet van De Ribera maar van de Napolitaanse schilderlegende moet zijn.

Op een veiling zou een unieke Caravaggio volgens de experts tussen de 100 en 150 miljoen euro kunnen opleveren, 100.000 keer de richtprijs. In verschillende archieven is te vinden dat hij in 1605 een dergelijk doek voor een bisschop schilderde. Het kwam in 1659 als eigendom van de Spaanse ambassadeur in Vaticaanstad samen met een ander doek in Spanje terecht. Terwijl dat tweede schilderij al lang in het Prado-museum hangt, was van de bewuste Ecce Homo geen enkel spoor meer. Wie de huidige eigenaren zijn die het doek nu naar de veiling brachten, is niet bekend.

Collactions zoekt het internationale verkoopplatform waar de hoogste opbrengst verwacht kan worden en zorgt voor een vlekkeloos verkoopproces. Eén onafhankelijke partij die u 100% ontzorgt en transparant hierover met u communiceert. Wij werken op basis van commissie. Het commissie percentage wordt vooraf met u afgesproken en we werken ‘no cure no pay’.  U kunt ons bellen op 08 – 50 60 70 80, mailen naar info@collactions.nl of een berichtje sturen via whatsapp 06-12803872.