Collactions A 06 juni 2021 Verkoop, Veiling, Schilderij, Vallotton

Verloren werk van Felix Vallotton (1865-1925) duikt op bij Collactions  

Maandag 7 juni onder de hamer in Wenen.

Tijdens de verkoop van een collectie schilderijen en grafiek door Collactions is een verloren geacht werk van Felix Vallotton opgedoken. Via ons internationale netwerk van experts en veilinghuizen is het werk onder de aandacht gebracht van Marina Ducrey van de Felix Vallotton foundation in Lausanne die de authenciteit van het werk heeft bevestigd.
Maandag 7 juni wordt dit jongensportret, dat de naam “In gedachten verzonken” meekreeg, geveild in Wenen. Het is geschilderd rond 1887, gesigneerd F. Vallotton, olieverf op doek en meet 55 x 46 cm.

Gecatalogiseerd en geïllustreerd in:
Marina Ducrey en Katia Poletti, Félix Vallotton (1865-1925): L'oeuvre peint, catalogue raisonné, Lausanne: Fondation Félix Vallotton, Zurich: Institut suisse pour l'étude de l'art, Milaan: 5 Continents Editions., 2005, vol. II, p. 39, n. 63.

Het was een aangename verrassing om dit charmante portret te ontdekken, een schilderij waarvan men dacht dat het meer dan veertig jaar geleden verloren was gegaan. Er was slechts een slechte zwart-witfoto en foutieve technische informatie gevonden op een oude archiefkaart die diende als herinnering aan het bestaan ​​ervan.
De grafische kenmerken van de handtekening geven aan dat deze rond 1887 is geschilderd. Het is echter ongedateerd en dat sluit dus uit dat het een van de portretten in opdracht is die Vallotton noemt in zijn Livre de Raison of repertoire van zijn werken, dat hij van 1885 tot aan zijn dood bewaarde. Het onderscheidt zich van de laatste door zijn levendige kleuren en een ongekende spontaniteit. 
We zullen waarschijnlijk nooit de identiteit kennen van dit personage dat door Vallotton wordt afgebeeld met zoveel empathie en aandacht voor detail. Het jeugdige ovaal van het baardloze gezicht met zijn matte huidskleur, die mogelijk doet denken aan een als man verklede vrouw, wordt omlijst door dik bruin haar. De verdeling op het voorhoofd wijst naar een lange maar fijne neus die een mond met lichtroze lippen overstijgt. De jonge man is gekleed met een elegantie die verfijnd en toch casual is. Hij draagt ​​een rood vest met gouden revers en dubbele knopen over een wit overhemd met een halfopen kraag. Een symmetrische uitlijning van gouden knopen houdt ook de revers van het jasje vast, het donkergroene past bij dat van de onzorgvuldig geknoopte stropdas en complementeert de kleur van het gilet. De verfijnde kleding sluit de mogelijkheid uit dat het model de zoon is van de conciërge van Vallotton in de rue des Saints-Pères 60, wiens portret hij zegt te hebben geschilderd in 1889. De zorgvuldige uitvoering van het schilderij onderscheidt het ook van de „pochadeportretten“ hij schilderde van een aantal van zijn medestudenten aan de Académie Julian in Parijs. We zien echter in deze melancholische adolescent een beginnende kunstenaar, dichter, schrijver of zelfs schilder, misschien verbannen naar Parijs met de jonge Vallotton, een tijdgenoot met wie hij zou hebben meegevoeld.

Marina Ducrey
Fondation Félix Vallotton, Lausanne

Collactions verkoopt kunst-, antiek- en designobjecten in opdracht van particulieren. Wij zorgen voor een vlekkeloos verkoopproces en gaan voor een maximale opbrengst. Wanneer u een object of collectie met een geschatte verkoopwaarde van minimaal € 1.000 wilt verkopen neem dan vrijblijvend contact met ons op.  U kunt ons bellen op 085 – 060 70 80, mailen naar info@collactions.nl of whatsappen via 06-12803872.

Collactions, Uw Topverzameling Top Verkocht !